Paul ter Heyne's Blog

Ter leering ende vermaeck

Zout

Vanaf zaterdag 17.03.2018 is mijnboek verkrijgbaar in boekhandels en websites als Bol.com, Bruna, Amazon, Libris, enzovoort.

Niet alle boekhandels hebben het boek ingekocht, maar ze kunnen het in ieder geval voor je bestellen. Dus mocht je de komende tijd in de buurt van een boekhandel zijn, ga dan even naar binnen en vraag naar mijn boek. ‘Dat boek van Paul ter Heyne, waarover ik zulke goede dingen heb gehoord’. Op die manier zet je ze aan tot het inkopen ervan. En als het er niet is, zet je een gezicht op van… wat vreemd! Hoe meer er gezeurd wordt, hoe beter het is. Het ingang zetten van de verkoop is bij een debuut (en een onbekende auteur) in het begin altijd moeilijk, maar ondertussen heel belangrijk.

De gegevens op de boekensites zullen een dezer dagen worden bijgewerkt.

Flaptekst:

Een Pools-Nederlandse deejay leidt een succesvol, maar oppervlakkig en losbandig leven rond coke, Hummers en hoeren. Hij waant zich God en kan de hele wereld aan. Totdat hij met zo’n vijftig andere toeristen gevangen komt te zitten in een zoutmijn nabij Krakau. Daar belandt hij in een rechteloze omgeving, waarin hij wordt vernederd en mishandeld. Het tekort aan eerste levensbehoeften en een overmaat aan tijd, dwingen hem tot het stellen van existentiële vragen. Dan maakt hij kennis met een oude Duitse arts die hem uit zijn nachtmerrie probeert te leiden. Zout beschrijft hoe mensen kunnen ontaarden wanneer ze lange tijd gedwongen zijn met elkaar samen te leven onder schaarse materiël omstandigheden en bij gebrek aan een instantie met openbaar gezag. Het boekspeelt zich af op twee niveaus en is zowel een sociaal-psychologische roman, als een sociaal-politieke roman met als thema ‘beschaving’ aan de hand van de centrale metafoor ‘zout’.

Recensie NBD Biblion
Spannende thriller met een pleidooi voor humaniteit. Een groep toeristen komt na een explosie vast te zitten in een Poolse zoutmijn, 150 meter diep. Een van hen is de aan coke verslaafde dj The Key, die zich God waant en overal “schijt aan heeft’. Na de eerste paniek denkt iedereen dat er snel redding zal komen, maar die hoop blijkt ijdel. Op een geloofwaardige manier laat de auteur zien dat een minderheid van egoïstische mannen (de crimineel Snaut en een paar verlopen militairen) de macht naar zich toe trekt en de anderen gaat terroriseren. Het eerste mikpunt van hun vernederingen is The Key, die in deze rechteloze jungle geen verweer heeft. Als er een tekort ontstaat aan voedsel en water beginnen Snaut en de zijnen mensen te liquideren. Slechts één man heeft het karakter dat is opgewassen tegen de beestachtige potentaten: de ongeneeslijk zieke Kraut, een Duitse arts van Joodse origine. Waardig en moedig gaat Kraut de strijd aan om de principes van de rechtsstaat in stand te houden. Van hem leert The Key om humaan te zijn in hopeloze situaties. Een thriller die aan het denken zet.

Comments are closed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *